Kommentti

Kevät hangille tunturiin

Kevään tullen moni alkaa tosissaan kaipailemaan niille hyvinkin kuuluisille hohtaville hangille. Pitkä talvi on viimein voiton puolella ja päivän pituus ylittänyt taas pimeyden määrän. Myöskään keskitalven hyytävä pakkanen ei enää vaivaa retkelle himoitsevaa, vaan lämmin ahava ja auringon kirkkaat säteet toivottavat tervetulleeksi luontoon reippailemaan!

Mihis sitä menisi?

Poikkeuksellinen tilanne on saanut monet miettimään myös tutun ja turvallisen kotimaan matkailumahdollisuuksia. Vanhan sanonnan mukaan Suomi on pitkä maa, mikä todellakin pitää paikkansa. Maailmanluokan matkailukohteena tunnettu Pohjois- ja Tunturi-Lappi vetävät maisemiensa puolesta helposti vertoja Keski-Euroopan lumihuippuisille rinteille. Suomen pohjoisimmissa osissa on useita vertaansa vailla olevia hiihto- ja laskettelukeskuksia, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Hyvien liikenneyhteyksien päässä olevat tunturikohteet ovat helposti saavutettavissa esimerkiksi auto-juna-yhdistelmällä.

Kevään korvilla lumipeite tuntureilla on vielä niin valtaisa ettei patikointiin tai vaellukseen ole vielä mitään asiaa. Läskipyöräily on takuuvarma päräyttävä ajanviete, mutta maastossa tietyissä paikoissa kiemurtelevat pyöräilyreitit rajoittavat koko tunturimaiseman tehokasta hyödyntämistä. Lumikengät kyllä kantavat hangella, mutta kävely niillä on hidasta. Vapaasta liikkumisesta yli nietosten nauttivalle voidaankin suositella liukulumikenkiä tunturijonojen valloittamiseen. Liukulumikengät toimivat moitteetta syvässä lumessa, vaikka liikkuja olisikin varustettu esimerkiksi painavammallakin repulla. Liukulumikenkä pysyy hangen pinnalla ja pohjasta löytyvät nousukarvat antavat tarvittavan kitkan loivaan ylämäkeen hiihdettäessä. Toisaalta taas tunturia alaspäin laskettaessa liukulumikengät toimivat vauhdikkaasti, taitavan liukulumikenkäilijän käyttäessä niitä lähes kuin laskettelusuksia.


Me käytiin juuri testaamassa upeat keväthanget yhdellä Lapin kauneimmista tuntureista, Pallastunturilla. Pallastunturi tarjoaa päiväretkeilijälle erinomaiset mahdollisuudet sukeltaa syvemmälle erämaahan. Luontokeskus aivan hiihtokeskuksen juurella on loistava paikka startata liukulumikenkävaellus ylös tuntureihin. Muutama satametriä ennen luontokeskusta, tien oikealta puolen löytyy tilava parkkipaikka, johon jätät kätevästi autosi ja hyppäät suksille. Alun vaellus kohti Pallaskeroa tai vaihtoehtoisesti Palkaskeroa onkin sopivan kevyttä nousua, jossa ehtii valmistautua jyrkkenevään rinneprofiiliin. Jos huiputus ei ole haaveissa, myös lähikuruihin kuten Palkaskuruun tai Vatikuruun suuntaaminen on erinomainen vaihtoehto. Sopivaa haastetta päiväreissuun saa myös Pyhäkerolta, jonka huipulta aukeaakin upeat näkymät suoraan pohjoiseen yli Pyhäkurun.


Varustautuminen

Liukulumikengillä päivävaellukselle lähtevän kannattaa varustautua riittävästi. Ehdottoman tärkeää on tietenkin kuivat vaihtovaatteet, sekä riittävän kaloripitoiset eväät energiavarastojen ylläpitämiseksi. Lämmintä juomaa kannattaa valmistaa termospulloon. Termospulloissakin on suuria eroja, joten sitä kaupan halvinta mallia ei välttämättä kannata valita mikäli ajatuksena on viettää koko kevätpäivä hangen päällä hiihdellen. Merinovillainen kerrasto ja tuulta pitävä ulkovaatetus ovat enemmän kuin tarpeen tuulisilla tunturialueilla. Pitkävartiset kengät ovat tietenkin laitettava jalkaan. Viimeiseksi mainittavana, mutta ei todellakaan vähäisimpänä varusteena voidaan nostaa do-take-listaan kunnon plehat, eli kilo- eli aurinkolasit. Aurinkoisena kevätpäivänä lumisilla tuntureilla vietetty aika vaihtuu äkkiä hurmoksesta kärsimykseksi luonnon oman hitsauskajon polttaessa verkkokalvoja. Pelkkä silmien vuotaminen ja jatkuva siristely on vielä pientä ensioiretta lumisokeuden kohdatessa muutaman tunnin kuluttua hiihtovaelluksen aloituksesta. Pahimmillaan lumisokeus voi johtaa jopa väliaikaiseen näkökyvyn menetykseen.


Liukulumikenkäily tunturissa

Päivävaellusta suunniteltaessa kannattaa ottaa selvää alueesta jossa hiihtäminen tapahtuu. Esimerkiksi netistä löytyvät helposti mahdolliset lähtöpisteet ja autojen parkkipaikat, joita hyödyntää. Maastoon kannattaa myös perehtyä karttaa apuna käyttäen, jottei vahingossa tule valinneeksi täysin pystyjyrkkää tunturin reunaa. On myös hyvä pitää mielessä, että mitä pidemmälle kevättä mennään, sitä todennäköisempää on luonnon lumen aiheuttamat lumivyöryt, joita esiintyy jyrkkien rinteiden ja kurujen lähettyvillä. Turhia riskejä ei lumivyöryvaaran takia kannata ottaa vaikka vapaalasku jyrkässä kurussa olisikin houkutteleva ajatus. Tunturien laet, alareunat ja loivat rinteet ovat turvallisia hiihtovaelluskohteita, joissa liukulumikengät pääsevät parhaimpiin oikeuksiinsa.


Liukulumikenkäilyyn tunturissa kannattaa varata reilusti aikaa, sillä maisemat ja luonnonrauha vievät takuulla mennessään! Tunturikoivikossa seikkaillessa päivä hurahtaakin kuin itsestään. Mikään ei ole niin palkitsevaa, kuin hiihtelyn lomassa pysähtyä hörppäämään kuppi kuumaa ja nauttia keväisestä auringosta ja Lapin mahtavasta hiljaisuudesta sekä luonnosta.

Varusteet retkeilyyn ja valokuvaukseen matkalla tunturiin löydät täältä.

Lisää kommentti

Email again:

Beyond Arctic Oy

Rovaniemi

Puhelin +358 50 323 1090
Sähköposti contact@beyondarctic.com
osoite Valtakatu 21, Rovaniemi, Finland

Levi

Puhelin +358 40 128 0766
Sähköposti levi@beyondarctic.com

Toimisto auki: Ma - Pe - 9-15
Kesäkauden 1.5 - 31.8. toimistomme on suljettu.
Kaikki varaukset sähköpostilla tai puhelimitse.


#beyondarctic
#natureofanexplorer
  • Yritys
  • Vuokrausehdot
  • Vastuullisuus
  • Palaute


  • Copyright Beyond Arctic Oy ©