Kommentti

Riisitunturi – talviretkeilijän paratiisi

Lapin monista upeista luontokohteista löytyy todellakin mistä ammentaa. Paikallisilta kysyttäessä on monilla oma suosikkinsa, eikä niiden paremmuudesta voi kiistellä, kuten ei makuasioista yleensäkään. Usein kuitenkin kuulee ihmisten suosikiksi nousevan Riisitunturin kansallispuiston, joka maisemiensa ja retkeilyn monipuolisuutensa vuoksi on yksi Etelä-Lapin kiinnostavimmista retkeilykohteista. Riisitunturin talviset, tykkylumipuiden täyttämät maisemat ovat jo kansainvälisestikin tunnustettu kohde esimerkiksi valokuvaajien keskuudessa.

Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee Posion kunnassa ja Posion kuntakeskuksesta sinne on matkaa noin 30 km. Kuusamosta matkaa Riisitunturille tulee noin 70 km ja Rovaniemeltä 160 km. Riisitunturin jokseenkin syrjäisen sijainnin vuoksi tulee sinne matkata omalla autolla. Helpoiten perille pääsee käyttämällä navigaattoria, joka ohjaa Riisitunturien reittien lähtöpisteeseen. Riisitunturin lähtöpisteessä on reilusti pysäköintitilaa autoille, sekä sinne vievät tiet ovat pääsääntöisesti erittäin hyvässä kunnnossa. Kuitenkin varsinkin talvisin kannattaa matkantekoon varata riittävästi aikaa ja nauttia myös maisemista Posion pikkuteillä kurvaillessa.  

Mikä sitten tekee Riisitunturista niin ainutlaatuisen?  

Riisitunturin ollessa yksi Suomen eteläisimmistä tuntureista, ovat sen sijainnin, maaperän ja sääolosuhteiden yhteistyössä tuottamat talviset maisemat vertaansa vailla. Riisitunturi on erityisen tunnettu tykkylumen kuorruttamista kuusistaan. Keskitalvella ja keväällä ei puita tunnistaisi edes puiksi, ellei tietäisi satojen kilojen lumimassan alla sellaisen olevan. Atlantin kosteat matalapaineet, sekä Riisitunturin Itä-Suomelle tyypilliset rinnesuot edesauttavat kosteuden tiivistymistä puihin. Lumen kertyessä alkavat puut pikkuhiljaa taipua valtavien painojen alla mitä mielikuvituksellisimpiin asentoihin. Yksittäiset puut muodostavat joka talvi ympärilleen ainutlaatuisen lumipeitteen ja muistuttavat lähempää tarkastellessa lumiveistosta, tai valtavaa hattivattia. Loppukeväästä ilmojen lämmetessä alkavat puut pudottaa lumista kuorrutusta päältään. Kesään mennessä ovat puut jo palautuneet normaaliin muotoonsa lumimassojen tipahdettua niiden harteilta. 

Retkeily Riisitunturin kansallispuistossa. 

Upeiden maisemiensa vuoksi on Riisitunturi hyvin suosittu retkeilykohde. Tungosta ei Riisitunturilla tarvitse silti pelätä, sillä kansallispuisto on hyvin laaja kokonaisuus ja siellä retkeilevät ihmiset ripottautuvatkin suurelle alueelle. Ehkä yksi Riisitunturin parhaista ominaisuuksista on se, että näistä surrealistisista maisemista nauttiakseen ei retkeilijän tarvitse olla kokenut eränkävijä, tai vannoutunut rinkka selässä patikoija. Riisitunturista pääsevät nauttimaan kaikki, joille pelkkä luonnossa kävely on ominaista ja Riisitunturi toivottaakin seikkailuun tervetulleeksi niin lapsiperheet, kuin lemmikitkin. Lyhyimmillään autolta kävellen tehtävä 4,3 km rengasreitti Riisin Rääpäsy kattaa kaikki Riisitunturin parhaat ominaisuudet näköaloillaan ja taukotuvillaan. Riisin Rääpäsy on reittikuvaukseltaan helppo ja reitti on merkitty väritetyillä tolpilla maastoon.

Riisitunturin lumiolosuhteisiin ja tunturin valloitukseen kannattaa ehdottomasti varautua lumikengillä, tai liukulumikengillä. Vaikka reitistö onkin merkitty ja mahdollisesti lyhimmän rengasreitin polku hyvin tallattu, on enemmän kuin suotavaa sukeltaa syvemmälle tunturimaisemaan ihastelemaan tykkylumipuita ja luonnon kauneutta lähemmin. Polulta poistuttaessa on odottava nietos syvä ja pehmeä, jossa eteneminen vaatii ehdottomasti apuvälineitä. Hangen päällä seikkailessa saa Riisitunturin kävijä olonsa muistuttamaan entisaikojen uudisraivaajaa tai saalista vartovaa metsästäjää. Lisäksi valokuvauksesta kiinnostuneet saavat parhaan mahdollisen hyödyn irti Riisitunturin tykkypuiden keskellä hiihdellen tai lumikenkäillen. Riisitunturi onkin todistetusti paikka, jossa liukulumikengät pääsevät oikeuksiinsa. Tunturin korkeimpaan kohtaan kipuaminen onnistuu juuri siitä, mistä itse reittinsä valitsee ja alaspäin tultaessa saa vauhdin hurmasta nauttia liukulumikenkien kiitäessä alas loivaa tunturin rinnettä. 

Riisitunturin kansallispuistoon mentäessä kannattaa pitää huoli tarvittavasti nesteytyksestä, sekä pakata eväät matkaan jo ennen lähtöä. Retkeilureittien varrella on useita tulentekoon soveltuvia kohteita, joissa retkeilijä voi levätä ja nauttia eväitään. Esimerkiksi Riisin Rääpäsyn varrella tulee vastaan Riisitunturin autiotupa, jossa voi tarvittaessa vaikka kuivattaa tykkylumipuiden halailusta kastuneet kinttaansa. Muut retkeilijät tietenkin huomioiden. Lisäksi autiotuvan välittömässä läheisyydessä on uusittu keittokatos, puuvaja sekä käymälä. 

Riisitunturin ainutlaatuinen luonto ja retkeilymahdollisuudet tarjovat kaikille ulkoilusta ja Lapin luonnosta kiinnostuneille jotain! Riisitunturin kansallispuisto palvelee niin valokuvaajia, lumikenkäilijöitä, liukulumikenkäilijöitä, hiihtäjiä kuin myös pyöräilijöitä. Perheet, kaveriporukat, koirat, mummot ja vaarit, kaikki ovat tervetulleita nauttimaan Riisitunturin maisemista ja retkipäivästä Suomen Lapissa. Ehkäpä yhdessä sen käymisen arvoisimmassa kohteessa!  

Varusteet retkeilyyn ja valokuvaukseen Rovaniemeltä matkalla Riisille löydät täältä.


Lisää kommentti

Email again:

Beyond Arctic Oy

Rovaniemi

Puhelin +358 50 323 1090
Sähköposti contact@beyondarctic.com
osoite Valtakatu 21, Rovaniemi, Finland

Levi

Puhelin +358 40 128 0766
Sähköposti levi@beyondarctic.com

Toimisto auki: Ma - Pe - 9-15
Kesäkauden 1.5 - 31.8. toimistomme on suljettu.
Kaikki varaukset sähköpostilla tai puhelimitse.


#beyondarctic
#natureofanexplorer
  • Yritys
  • Vuokrausehdot
  • Vastuullisuus
  • Palaute


  • Copyright Beyond Arctic Oy ©