Kommentti

Revontulibongailua Rovaniemen lähikohteissa

Lapin arktisena pääkaupunkina tunnettu Rovaniemi on loistava pysähdyspaikka esimerkiksi matkallasi ylemmäs pohjoisen tuntureille. Aivan Napapiirillä sijaitseva, vilkasta pohjoista elämää huokuva kaupunki on kahden arktisen joen – Kemi- ja Ounasjoen risteyskohdassa, joita on hyödynnetty kulkuyhteyksinä jo muinaisista ajoista lähtien. Pohjoiseen saapuva matkailija laskeutuu Rovaniemen uudistetulle lentokentälle ja yöpyy mahdollisesti jossain keskustan laadukkaista hotelleista. Ohikulkija tai vapaa-aikaansa kuluttava työmatkaajakin voi miettiä, miten illan viettäisi Arktisessa ympäristössään. Mikäli sää on kohdallaan, onkin erittäin suositeltavaa lähteä kokeilemaan onneaan revontulien bongaamisella! Rovaniemen kaupungin alueella on useita lähikohteita, jotka ovat helposti saavutettavissa jalan, pyöräillen tai liukulumikenkäillen.

1.   Ounasvaaran laki

Ounasvaara on aivan Rovaniemen kaupungin lähettyvillä sijaitseva vaara, josta aukeaa mahtavat maisemat alas kaupunkiin ja sen yli. Ounasvaaralla voi talvisin ihastella tykkypuiden kuorruttamia puita, sekä viettää päivänsä vaikka lumikenkäilyn tai liukulumikenkäilyn parissa. Ounasvaara on hyvin luonnollinen kohde, lähellä kaupunkia. Sinne pääset helposti ylittämällä Rovaniemen kuuluisimman sillan, jätkänkynttilän, sekä jatkamalla kävelytietä ylös kohti vaaran huippua. Revontulien bongailuun on Ounasvaaralla tarjota useitakin eri vaihtoehtoja. Lähes vaaran laelta, Lapland Hotels Sky Ounasvaaran vierestä lähtee kävelyreitti, joka vie aivan vaaran korkeimmalle kohdalle. Täältä voit ihastella ympäröivää kaunista luontoa ja hyvänä iltana nähdä jopa revontulet tanssivan pääsi yläpuolella.

Toinen Ounasvaaran varteenotettava bongauskohde on Ounasvaaran näkötorni, josta avautuu henkeäsalpaava maisema Rovaniemen kaupungin ylitse kohti luoteispohjoista taivasta. Ilta-aikaan kaupungin valot ovat jo itsessään vaikuttava näky, puhumattakaan mahdollisesti taivaalla loimuavista taivaan tulista. Näkötornille menee useampikin kävelyreitti, mutta lyhin matka kohteeseen löytyy Lapin urheiluopiston lähettyviltä lähtevästä polusta. Polun varrella ovat opasteet, jotka opastavat bongarin suoraan näkötornille.2. Arktikumin ranta

Arktikum on tiedekeskus ja museo aivan Rovaniemen kaupungin ydinkeskustan pohjoiskulmassa, kävelyetäisyyden päässä keskustan palveluista. Arktikum ja sen puistoalue sijaitsevat joen rannalla Ounasjokisuistossa ja ovatkin sijaintinsa vuoksi oiva paikka revontulien bongaamiseen. Arktikumin ranta- ja puistoalue ovat myös ympärivuotisesti vierailun arvoisia, luonnollisen kauniita lähikohteita. Itse museovierailu kannattaa myös ottaa ohjelmaan, mikäli ympäröivä pohjoinen luonto, kulttuuri ja historia ovat itselle mielenkiintoisia aiheita. Arktikumin ikonisen lasirakennuksen tunnistaa jo kaukaa, eikä siitä voi erehtyä, mikäli on museoon matkalla.


Arktikumin rantaan kannattaa suunnata keskustasta jalan, sillä matka ei todellakaan ole pitkä. Nopeimmin rantaan pääsee suuntaamalla ensin Kemijoen rantatörmälle, josta seuraten kävelyreittiä pohjoiseen pääsee aina Arktikumin rantaan ja Ounasjokisuuhun. Revontulien katselua varten kannattaa itsensä kävelyttää joen jäälle, sillä joelta avautuu suora näkymä kohti pohjoista taivasta. Tämä mahdollistaa myös hieman heikompien revontulien näkemisen. Mitä heikompi revontuliaktiivisuus on, sitä alempana horisontissa ne ovat havaittavissa. Aivan alkutalvesta tai loppukeväästä ei kuitenkaan jäälle ole asiaa. Joki on virtauksiensa vuoksi arvaamaton ja vahvaltakin näyttävä jääpeite saattaa pettää ja tiputtaa innokkaan revontulibongarin hyiseen kylpyyn. Jään kestävyys kannattaa selvittää paikallisilta kysymällä, sekä tutkimalla löytyykö muiden revontulibongareiden ja pilkkijöiden jättämiä jälkiä jään päältä.

3. Santavaara

Hieman kauempana keskustan valoista löytyy paikallistenkin suosima Santavaara. Santavaaran laelta löytyy myös kaupungin ylläpitämä ja huoltama laavu, eli Kuninkaanlaavu, johon tehdään säännöllinen polttopuuhuolto. Kuninkaanlaavulta avautuu mahtava maisema alas Ounasjoelle ja sen lähimetsien yli, suoraan kohti pohjoista tähtitaivasta. Kuninkaanlaavulta onkin ehdottomasti Rovaniemen lähikohteista parhaat mahdollisuudet nähdä revontulia. Se sijaitsee jo sen verran kaukana kaupungista ettei valosaasteesta tarvitse kantaa huolta, mutta kuitenkin niin lähellä, että autoa ei tarvitse vuokrata kohteeseen päästäkseen. Suositeltuna kulkuneuvona revontulibongarin retkelle kohti Santavaaraa voidaankin ehdottomasti pitää esimerkiksi sähköläskipyörää. Sähkärin voi kahlita puuhun vaaran juurella ja jatkaa matkaansa kohti huippua vaikka lumikenkiä, tai liukulumikenkiä käyttäen.

Koska Santavaara ja kuninkaanlaavu sijaitsevat jo hieman kaupungin ulkopuolella, kannattaa varata matkaan reppu, josta löytyy jotain evästä ja varsinkin talvisaikaan otsalamppu ja vaihtosukat. Mikään totinen vaellusreissu matka Santavaaraan ei ole, mutta tarpeen tullen voi retkeilykamppeista olla yllättävänkin suurta hyötyä. Santavaara sijaitsee noin 7,5 km Rovaniemen keskustasta pohjoiseen, Ounasjoen itäpuolentien varrella. Santavaaraan ja Kuninkaanlaavulle löytyy tarkat reittiohjeet Google Maps-palvelusta.


Revontulibongaus

Oli tavoitteesi sitten Insta-pätevä revontulikuva tai vain pohjoisen luonnonilmiön todistaminen omin silmin, on revontulien bongaus takuulla jännittävä ilta-aktiviteetti. Revontulista ilmiönä ja niiden valokuvauksesta järjestämme myös työpajoja aivan Rovaniemen keskustassa sijaitsevassa yksityisessä elokuvateatterissamme. Lisäksi jos toiveissasi on revontulien ikuistaminen valokuvauksen keinoin, on vuokraamomme täynnä laadukasta kalustoa, jota tarvitaan revontulien valokuvauksessa.

Lisää kommentti

Email again:

Beyond Arctic Oy

Rovaniemi

Puhelin +358 50 323 1090
Sähköposti contact@beyondarctic.com
osoite Valtakatu 21, Rovaniemi, Finland

Levi

Puhelin +358 40 128 0766
Sähköposti levi@beyondarctic.com

Toimisto auki: Ma - Pe - 9-15
Kesäkauden 1.5 - 31.8. toimistomme on suljettu.
Kaikki varaukset sähköpostilla tai puhelimitse.


#beyondarctic
#natureofanexplorer
  • Yritys
  • Vuokrausehdot
  • Vastuullisuus
  • Palaute


  • Copyright Beyond Arctic Oy ©